Dziczyzna – powracający smak z królewskich stołów

Dziczyzna – powracający smak z królewskich stołów

Prasóweczki

Od dawien dawna mięso było jednym z najbardziej pożądanych potraw, do którego nie każdy miał dostęp. Polscy chłopi byli wegetarianami z przymusu, bowiem mięso zarezerwowane było dla szlachty i królów. Zwłaszcza dziczyzna, na którą chłopi nie mogli polować, uznawana była za mięso niezwykle szlachetne, smaczne i wartościowe. Na wiele lat dziczyzna straciła swój status, na rzecz mięsa ogólnodostępnego, ze zwierząt hodowlanych, jednak od kilku lat coraz częściej wraca na polskie stoły.

Dzik czy świnia? – co wpływa na jakość mięsa

Kupując w sklepie mięso na obiad, najczęściej drobiowe lub wieprzowe, rzadko kto z nas zastanawia się, skąd pochodzi to mięso i jakie ma w sobie wartości odżywcze. Interesuje nas to, czy jest świeże i niedrogie. Tymczasem powinniśmy mieć świadomość, że styl życia zwierzęcia, a także jego śmierć, ma realny wpływ na jakość produktu, który serwujemy sobie i naszym bliskim. Zwierzęta hodowlane rodzą się w niewoli i w niewoli, otoczone strachem i stresem, umierają. Żyją bez swobody ruchu w zbyt małych klatkach, karmione są paszą z GMO, dostają zastrzyki z antybiotykami oraz sztucznymi hormonami, wspomagający szybszy wzrost i dojrzewanie, do ubojni przewożone są często w nieodpowiednich warunkach – zbyt mało miejsca, za wysoka temperatura, za dużo żywca w transporcie. W porównaniu do zwierząt hodowlanych, zwierzęta żyjące dziko w lesie, prowadzą królewskie i szczęśliwe życie. Mają nieograniczoną niczym swobodę ruchu, żywią się tym, co daje im natura, człowiek nie ingeruje w ich życie, rozmnażają się na wolności i żyją naturalnie z ekosystemem leśnym. A to wszystko przekłada się na…

Dziczyzna – powracający smak z królewskich stołów

Niezwykłe wartości odżywcze dziczyzny

Dziczyzna to mięso bardzo bogate w składniki odżywcze, bez których ludzki organizm nie jest w stanie funkcjonować. Posiada wysoką zawartość witamin, głównie tych z grupy B, oraz minerałów – głównie fosforu, magnezu, wapnia i łatwoprzyswajalnego żelaza. Dziczyzna jest mięsem chudym, o niskiej kaloryczności i zawartości tłuszczu. Co ciekawe, drób jest mięsem tłustszym niż dziczyzna, więc podczas diety odchudzającej warto sięgnąć po mięso z sarny czy dzika, zamiast popularnego wśród sportowców kurczaka. Dziczyzna jest także polecana osobom z anemią czy chorobami układu krwionośnego dotyczącymi coraz częściej nie tylko starszych osób: miażdżycą, nadciśnieniem, wysokim cholesterolem czy zawału serca. Dzięki temu, że dziczyzna wolna jest od sztucznych hormonów, antybiotyków czy nawozów, nie powoduje jednej z chorób cywilizacyjnych, jaką jest alergia pokarmowa.

Dziczyzna – powracający smak z królewskich stołów

Jak smakuje dziczyzna? – wyjątkowe właściwości smakowe mięsa z lasu

Wiele osób słyszało, że dziczyzna ma niepowtarzalny smak, ale nie wie jaki i dlaczego. Otóż dziczyzna, proszę państwa, smakuje lasem. Dziki, sarny czy jeleni, bo to głównie o nich mowa, żywią się leśnymi ziołami, grzybami, żołędziami, korzeniami, bukwią, owocami leśnymi. Każdy z tych leśnych przysmaków ma swój wyrazisty smak i aromat, który przenika do mięsa zwierzęcia. Dzięki temu nie ważne w jakiej formie podamy dziczyznę – czy będzie ona usmażona, upieczona, grillowana, czy też ugotujemy na niej pożywną zupę – każde danie smakować i pachnieć będzie lasem. Tego smaku i aromatu nie da się w żaden sposób podrobić, można go jedynie podkreślić odpowiednią kompozycją ziół. Warto też wspomnieć, że dziczyzna jest mięsem bardzo wdzięcznym i przygotować z niej można najrozmaitsze potrawy. Każdy z nas słyszał o przysmakach takich jak pasztet z dziczyzny, smalec z dzika, kiełbasa myśliwska, kiełbasa krakowska sucha z jelenia, comber z sarny czy dzik pieczony w całości. Sklep z dziczyzną Leśniczówka ma w swojej ofercie także pasztet z jelenia, pasztet z sarny, kabanosy z jelenia, czy chorizo z dzika – robimy wędliny według receptur przekazywanych w naszej firmie z pokolenia na pokolenie, a nasze produkty zachwycą każdego, kto raz ich spróbuje.

Ile kosztuje sarnina i kiełbasa z dzika – cena mięsa i produktów z dziczyzny

Coraz więcej osób ma świadomość, że mięso z dziczyzny jest mięsem o wiele zdrowszym i smaczniejszym, niż wieprzowina czy drób. Nadal jednak pokutują pewne mity, przez które część ludzi rezygnuje z zakupu dziczyzny. Pierwszy mit, to cena – wiele osób uważa, że dziczyzna jest za droga, aby zagościła na polskich stołach na co dzień. Prawda jest tak, że dziczyzna jest droższa od wieprzowiny czy drobiu, jednak trzeba pamiętać, że mięso z dzika, sarny czy jelenia to nie masowo produkowany towar, a mięso o wyjątkowych wartościach odżywczych. Tu nie ma mowy o taniej bylejakości, a o pierwszorzędnym mięsie wysokiej jakości. Drugim mitem jest sposób przygotowania dziczyzny – panuje przekonanie, że dziczyzna to mięso trudne w przyrządzaniu. Tymczasem kupując mięso z dziczyzny mamy dwie opcje: kupić mięso mrożone, już skruszałe i gotowe do gotowania, pieczenia czy smażenia (po uprzednim przyprawieniu oczywiście) lub kupić mięso surowe, a następnie wrzucić je do marynaty na kilka dni (w zależności od sposobu przygotowywania od 12 do 48 godzin). W obu przypadkach mięso na talerzu będzie kruche, soczyste i aromatyczne. Kolejnym mitem, czy też raczej obawą, jest to, że dziczyzna to przypadkowe mięso mogące przenosić choroby odzwierzęce. Otóż zanim dziczyzna trafi do sprzedaży, przechodzi dokładne i specjalistyczne badania weterynaryjne, bez których nie może być dopuszczona do obrotu.

Dziczyzna – powracający smak z królewskich stołów

Podsumowując – dziczyzna to królowa polskich mies, jej szlachetny smak, aromat i kruchość, zachwyci każdego, kto chociaż raz jej spróbuje, a jej wyjątkowe wartości odżywcze mają prozdrowotne działanie dla ludzkiego organizmu. Kiedy więc następnym razem staniesz przed wyborem: wieprzowina, drób czy dziczyzna, sięgnij po dziczyznę – polskie bogactwo zdrowia i smaku.

Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o